Biografie

Dirkjan Horringa (*1957) koos aanvankelijk voor een studie biologie, maar ontdekte door het spelen in studentenorkesten en zingen in kamerkoren zijn muzikale talent. Hij studeerde koor- en orkestdirectie aan het Utrechts Conservatorium. Daarnaast studeerde hij aan de Rijksuniversiteit Utrecht muziekwetenschappen.

Hij werkt als vaste dirigent met het Utrechtse vocaal ensemble Trajecti Voces, Festina Lente (Arnhem), strijkorkest het WachtkamerOrkest (Leeuwarden) en het La Pellegrina ProjectOrkest. Veelvuldig wordt hij gevraagd voor het leiden van projecten, onder andere met de vocale ensemble COQU, VOCA Deventer en EenVoorTwaalf, het Nijmeegs Strijkersgilde en PassieVoorPasen. Hij vervulde gastdirigentschappen bij diverse ensembles in Oost-Europa, o.a. het Praagse vocaal ensemble Vaganti, Musitshnyj Asamblej (Kiev), Confido Domino (Minsk) en het Litouwse vocale ensemble Brevis.

Zijn specialisme is de muziek van renaissance en barok en hedendaagse muziek, met een accent op muziektheater. Vooral op het gebied van opera's van onder meer Purcell (Dido and Aeneas, The Fairy Queen), Monteverdi (L'Orfeo) en Mozart (Die Zauberflöte) en voorstellingen met publieksparticipatie is hij de laatste jaren actief geweest. Maar het klassieke en romantische symfonische repertoire gaat hij niet uit de weg, getuige de programma's van de internationale zomercursussen van La Pellegrina rond Mozart en Dvořák in Bechyně, Tsjechië. Hij is daar artistiek leider, coacht kamermuziek en dirigeert het orkest.

Met Cappella ad Fluvium zette hij de Matthäuspassion van Johann Theile uit 1673 op CD. Met het KamerOrkest Driebergen nam hij een CD op met voornamelijk hedendaagse Nederlandse symfonische muziek. Met Trajecti Voces en het La Pellegrina ProjectOrkest nam hij een live-registratie van het Requiem van Dafydd Bullock (*1953) op. Trajecti Voces bracht in 2014 een CD met hoogtepunten van de laatste 15 jaar uit. Op de jubileum-CD ‘Sound the Trumpet’ van het Amer Consort klinken Purcells ‘Hail bright Cecilia’ en Bachs Magnificat in Es. Met Trajecti Voces nam hij het Requiem van Mozart en andere vrijmetselaarsmuziek op. In 2018 verscheen een CD met delen uit Bachs Weihnachtsoratorium, met Trajecti Voces en het Amer Consort in samenwerking met vier vooraanstaande solisten en het Barokorkest Eik & Linde.

Dirkjan Horringa schoolt ook musici op vocaal en dirigeertechnisch gebied. Hij leidde koordirigenten op in de meerjarige dirigentenopleiding van Unisono/Kunstfactor.

Terug